Kaliteli Buji Kablosu Nasıl Anlaşılır?

Buji kablosu

Buji kablosunun kaliteli olup olmadığı eğer işin profesyoneli değilseniz çok fazla anlaşılmaz. Bunun için biraz detaya inmek ve belki test yapmak gerekebilir.

Gözle Muayene ; Buji kablonuzu kutusundan çıkartıp gözle bir muayene yapabilirsiniz. Burada kablonun yada kapşonların üzerinde bir delik, yırtık yada deformasyon var mı bunu kontrol edebilirsiniz. Eğer bir deformasyon var ise bu elektrikçilerin “atlama” diye adlandırdıkları duruma neden olur. Yani kablo üzerinden geçen yüksek akımın yerine ulaşmadan başka bir yere kaçması diye basitçe açıklayabiliriz.

Kablo Kalitesi: Buji kablosunda en kaliteli kablo Amerikan kablolarıdır. Bunu genelde, kablonun yapısından ve kablonun üzerinde yazan Made in USA yazısı ile anlayabilirsiniz. Fakat ülkemizde, kullanılmasını tavsiye etmediğimiz PVC kablolar üzerinde dahi Made in USA yazarak, kullanıcı kandırılmaktadır. Bu yüzden, doğru kabloyu aldığınızdan emin olmak için kablo yapıları ile ilgili bilgili olmanız gerekmektedir.

Silikon Kablolar

Silikon kablolar piyasada bulunan en kaliteli kablolardır. 200 derece üzeri yüksek sıcaklıklara dayanabilirler. Mat, kaygan olmayan yapısı, sert yapısı ile birlikle, iletken telin sık olan sarımından silikon kabloyu anlamak mümkündür. Uygun omaj değerine sahip, tüm araçlar için kullanılması en uygun kablo çeşididir.

EPDM Kablolar

EPDM kablolar, 160 derece ısıya kadar dayanabilirler. PVC kablolara göre daha iyi bir dayanıma sahiptirler. LPG ve yüksek motor hacmi bulunan araçlarda tavsiye edilmezler. Bunun dışındaki araçlarda sorunsuz kullanılabilirler. PVC kablolara oranla biraz daha mat ve çok yumuşak olmayan bir yapıya sahiptirler.

PVC Kablolar

PVC kablolar, 100 derece ısıya kadar dayanabilen, kalitesi en düşük kablo çeşididir. Buna rağmen, fiyatı yüzünden piyasada en sık görünen ve silikon adı altında satılan kablo çeşididir. Parlak ve yumuşak bir yapıya sahiptirler. İçinde bulunan akımı ileten iletken, yeterli omaj değerine sahip değildir.

Kablo Yapısı : Kablonun orta noktasında spiral sarımlı Bakır ve Nikel alaşımlı bir tel bulunmaktadır. Ölçüm yapmadan basit olarak yapacağınız kontrolde bu telin sarım sıklığına bakabilirsiniz. Kaliteli kablolarda sarım sık ve sağlamdır. Kalite düştükçe telden tasarruf etmek için sarım aralığı uzun tutulmuştur. Bu da kablonun daha kısa zamanda eskiyeceği anlamına gelir. Bunu kontrol edebilmek için kabloyu kesmeniz gerekmektedir. (Üstteki görseller)

Kapşon Kalitesi : Buji kablosu kapşonları buji ve bobin üzerinde yalıtkan bir yapı sağlamak için vardır. Eğer bu kapşonlar kalitesiz ise eriyebilir, atlama yapabilir yada kablonun terminalinin düzgün takılmamasına kısacası kablonun işini düzgün yapmamasına neden olabilir. Kullanım yerine göre Silikon veya EPDM kapşon kullanılabilir. Piyasada ısı dayanımı çok daha düşük PVC kapşonlarda kullanılmaktadır. Motor gövdesi üzerindeki yüksek ısı kapşonun kolaylıkla deforme olmasına neden olmaktadır. Bir kapşonun PVC olup olmadığını yakarak kontrol edebilirsiniz. PVC kapşon ateşi görür görmez bir kaç saniye içerisinde erimeye ve alev almaya başlayacaktır. Silikon yada EPDM kapşonların erime ve alev alma süreleri PVC’ye göre çok daha yüksektir.

Terminal kalitesi : Buji kablosunun terminali; buji ve bobin gurubuna bağlantıyı sağlayarak iletkenliği aktaran en önemli unsurlardandır. Burada bakır ve prinç alaşımlı ürünler kullanılmalıdır. Prinç alaşımlı ürünlerin direkt kullanılabileceği gibi, kullanılacağı kablonun özelliğine bağlı olarak nikel kaplama ile akım geçişinin destekleneceği durumlarda söz konusu olabilir. Terminal kalitesi profesyonel değilseniz anlayamazsınız. Profesyonel olsanız dahi laboratuvar ortamında test edilmeden tam anlamıyla teşhis koyulamaz. Sadece fikir beyan edilebilir. O nedenle üreticinize güvenmeniz önemlidir.

Ölçme ve Kontrol : Bujinin direnç derecesine göre multimetre kullanılarak ölçüm yapılabilir. Buji direnç derecesi ilgili aracın kullanma klavuzundan ulaşılabilir. Yapacağınız ölçümde kablonuzun, aracın ihtiyacı olan direnç aralığında olup olmadığını tespit edebilirsiniz.